2009. szeptember 9., szerda

Öt percre megállt az élet

A mai napon 2009.09.09-én kilenc óra kilenc perckor az egész ország felállt és elénekelte a király dalát. A thaiok hisznek a természetfeletti dolgokban. Királyuk a kilencedik a trónon és ezért gondolják, hogy ha abban a misztikus percben eléneklik a dalát, akkor az szerencsét fog hozni az országnak. Így történt ez az iskolában is, az órát megszakította ez a mágikus pillanat. A téren az iskolai zenekar játszott, a termekben pedig kinyitották az ablakokat és mindenki énekelt.

A kiegészítéshez hozzátartozik, hogy az országnak két himnusza van. Az egyik a nemzeti himnusz, a másik pedig a királyi himnusz. Utóbbi a szebb, de utánanéztem, hogy annak a zenéjét valójában egy orosz zeneszerző komponálta. Persze ez semmit nem von le az értékéből, hiszen például Ákos, a tehetséges magyar énekes, amikor még nem gumicukrokat írt eképpen fejezte ki magát: "A mindenség egységes. Minden egy. A különbség csak látszat.":-) A mozikban a film előtt mindig lejátszák a királyi himnuszt, ami sok esetben eddig számomra nagyobb élmény volt, mint maga a film.
A nemzeti himnuszt napi kétszer játszák. Reggel 8 órakor és este 6-kor. Minden nap, amikor dolgozni megyek egy nagy téren kell átsétálnom. Az emberek pontban 8 órakor összegyűlnek, felsorakoznak és eléneklik a kihangosítón felhangzó himnuszt. Ezután mennek dolgozni a munkahelyükre. Nekem 8-ra kellene beérnem a munkahelyemre, így amikor hallom a himnuszt, akkor már tudom, hogy késésben vagyok. Aki a téren halad, annak meg kell állnia a himnusznál. Előtte mindig kihangosítják a nagy óra másodpercének kattogását. A kattogásnál mindig próbálom gyorsítani a lépteimet, de hiába. Még a téren vagyok és meg kell állnom ott. Tehát nem elég, hogy kések, de még plusz 5 perc késésem is van a himnusz miatt.:-) A tévében minden esetben megszakítják a műsort reggel 8-kor és este 6-kor. Ez akár egy film közben is megtörténik. Múlt hétvégén a legnagyobb piacon sétáltunk, amikor egy kis rádióban este 6-kor hallhatóvá vált a himnusz. Ekkor hirtelen az egész nagy forgatag megállt, elcsendesedett, majd a dal végeztével ismét jött a ricsaj és tolongás.

1 megjegyzés:

  1. Ha ennyire elkoptatják szerencsétlen a himnuszaikat, akkor valós, igazán fontos alkalmakkor (pl. Himnusz ugye:)), mit énekelnek? A helyi Aradszky egy emblematikus dalát, Isten Véled édes Piroskám thaiul?:)) Majd ezután koccintanak?:)) Hiába, Thaiföld nekem túl keletre van, az usa túl nyugatra...:))
    A Gumimacit nem szidni. tüneményes rajzfilm, és ezt még Ákos túlértékelt, de valójában szánalmasan nevetséges dala sem tudta elrontani...:))

    VálaszTörlés