2009. november 16., hétfő

Hírek Thaiföldről - A pandák

A panda-láz újabb fokozatra kapcsolt. Elindult a Panda TV. Mától a nap 24 órájában követhető a kedves állatok története és mindennapjai a Chiang Mai Állatkertből egy "valóságshow" keretein belül...
Vizsgáljuk meg a dolgok hátterét. Néhány évvel ezelőtt kínaiak kölcsön adtak két pandát Thaiföldnek 10 éves "futamidőre" és ezeket a thaiok a Chiang Mai Álltakertben helyezték el.


Ez a fotó tavaly decemberben készült, amikor egy órát tölthettem a két óriáspanda megfigyelésével. Szerencsés voltam, mert látogatásomkor végig aktívak voltak, fára másztak futkároztak, játszadoztak, ettek... Ezeket pedig le tudtam filmezni. Aki nem tudja fogni a Panda TV-t annak tudom ajánlani A thaiföldi pandák élete c. általam szerkesztett "dokumentumfilmet".:-)


Egy hím és egy nőstény, akiknek sokáig nehézséget okozott a gyermekáldás elérése. Folyamatosan írtak erről az újságok, hogy vajon mi lehet az ok. Akkoriban nagy hírnek számított, hogy filmeket vetítettek a két állatnak, amin fajtársaik nemzés közben voltak láthatóak. Ez serkentően hatott és sikerhez vezetett. Megszületett a kölykük, akit egy országos szavazás után Lin Ping-nek kereszteltek el. A szavazásnál pandás képeslapokat lehetett vásárolni és azokon bejelölni a 4 lehetséges név közül az egyiket. Aki eltalálja azt a nevet, amire a legtöbben fognak szavazni, az sorsoláson vesz részt. A nyeremény 1 millió baht (5 és fél millió forint), egy autó (valószínűleg Toyota, bár nem biztos) és körút a gyönyörű Chengdu-ba (Kína), ahol megtekinthető Lin Ping szüleinek hazája és a rengeteg panda együtt. Lin Ping jelentése: a jég erdeje. Ki hitte volna, hogy ez befutó név lehet? Hacsak nem azt a tényt vesszük alapul, hogy Chiang Mai folyója a Ping folyó. Ez már mindjárt jobb, de még így is sántít.
Mondani sem kell, hogy mi is szavaztunk In-nel, de már a névválasztásnál elbotlottunk, így nem jutottunk el a sorsolásig sem. Ez nem is baj, hiszen végül egy 2 éves kislány nyert, aki minden bizonnyal boldogan tesz látogatást a pandák birodalmába. Egyébként több, mint 13 millió szavazat érkezett be, ami nem csekélység és mutatja az esemény rangját. Amióta megszületett a kis állat, a fejlődését hétről hétre lehet követni az újságok címlapjain(!) és a piacon a pandás szuvenírek száma is megugrott. Nehéz már olyan tárgyat találni, amit ne pandásítottak volna. Az emberek tömegével adakoznak a pandák jótékonysági alapítványainak. Ez nem is baj, de sokan bosszankodnak, hogy mi lesz így az elefántokkal, Thaiföld szimbolikus állataival. Velük már senki nem törődik, amióta a panda betette a lábát az országba. A támogatottságuk mélypontra került. Tehát szép dolog a pandák támogatása, de szegény elefántok nem ezt érdemelték volna...

Egy gyönyörű panda Kínából:
(A fenti képen látható panda a guilini Seven Stars parkban található. A kép tavaly novemberben készült. Ő a nőstény és a hímtől ki tudja mi okból, de el van különítve. Nagyon békés állatnak látszik. Miután elhagytuk Guilin-t Nachóval, rá néhány napra olvastam a következő hírt: egy fiatal turista, látván a panda békés természetét, úgy gondolta, hogy semmi nem indokolja, hogy ne másszon be és ne ölelje meg az aranyos állatot. A panda ezt másként érzékelte. Meglepődött. Támadásnak vélte a srác szokatlan akcióját, ezért harapott. Azután kórházba szállították a szerencsétlen turistát.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése