2009. november 3., kedd

This Is It és Loi Krathong

November 2-án, hétfőn két felejthetetlen élmény is ért. Egy nagyszerű film és egy gyönyörű thai ünnep. Mindez a telihold éjszakáján, hiszen az utóbbi esemény mindig ehhez kötődik.

Bátran ki merem jelenteni, hogy MJ a világ 8. csodája. Az érzések, ahogyan érezni tudja a zenét, a táncot és magát a világot azt elképesztő módon képes kifejezni. A film után egy dolog újra mindenki számára egyértelmű válik: amit MJ tud, azt senki más nem tudja...
A moziban kevesen voltunk. A legjobban az a jelenet tetszett, amikor már majdnem kész volt a produkció és ekkor MJ a táncosai körében mondott beszédet. Sokat nem akarok elárulni a filmről, de szerintem, aki többet akar megtudni a világról, az úgyis megnézi és annak legyen meglepetés. A mozi végén ritkaság tapsolni, de az a kevés ember ott mind a varázslat hatása alá került és megtapsolta a produkciót.
Ez lehetett volna a valaha előadott legjobb koncertje:

A film után részt vettünk az egyik legszebb thai ünnepen, a Loi Krathong-on. A telihold éjszakáján a vizek istenének mondanak köszönetet a thaiok. Ilyenkor banánfa törzséből virágokkal dísztett világító kishajókat készítenek, majd vízre bocsájtják őket. Általában a folyóra teszik, de tavak, medencék és csatornák vizére is sokan helyeznek Krathong-ot. Krathong ugyanis a neve ennek a kis tutajnak, Loi pedig "úszó"-t jelent. Mielőtt elindítják a kishajót, kívánságot mondanak. Ezután figyelik a hajó útját, mert az megmutatja, hogy milyen jövő várható. Ha felborul a Krathong, akkor az nem sok jót jelent. Ezért aztán lehetett izgulni. Bangkokban a szerencsések hajója a Chaopraya folyón akár a tengerig is leúszhat. A film miatt mi végül egy egyetem medencéjébe helyeztük a hajónkat, így biztonságban volt. A szél fújta. Szép utat járt be és a gyertya lángja sokáig égett.
Az első fotó a Krathong-gal:
A vízre bocsájtás előtti pillanat:
A középső a mi Krathong-unk:
A szél ide fújta a kishajókat:
Egy thai férfi a saját Krathong-jával, amikor a kívánságát mondja:
Ebben az esetben a barátnők közös Krathong-ot indítanak útnak:

A másnapi újságokban olvastam, hogy még a király is részt vett az ünneplésben. Kijött a kórházból, elindított egy kishajót a folyón, majd visszament a kórházba. Szerencsére a kórház épp a folyóparton van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése